Kiedy już wybierzemy się na grzyby, warto zbierać tylko te okazy, co do których nie ma żadnych wątpliwości, że są jadalne. Najczęstszą przyczyną pomyłek są młode grzyby, które nie mają do końca wykształconych cech gatunkowych. Dla pewności zawsze można wziąć do ręki atlas lub skorzystać z bezpłatnych porad w stacjach sanepidu.
O sprawdzaniu, czy grzyby są jadalne krąży wiele mitów. Ciemnienie srebrnej łyżeczki w zetknięciu z gotowanymi grzybami czy gorzki smak po polizaniu, to mało wiarygodne sposoby. Muchomor sromotnikowy zawiera aż 12 toksyn, z których dwie są śmertelne i co więcej, ma słodki smak. Wszyscy, którzy uważają, że grzyby trujące nie są smaczne, mylą się. Muchomor sromotnikowy smakuje jak większość grzybów jadalnych
Czasu na reakcję po zatruciu nie ma wiele. Jeżeli w naszym posiłku były grzyby i nie czujemy się najlepiej, trzeba szybko wywołać wymioty i zbadać treść żołądkową. Choroba rozwija się bardzo powoli oraz podstępnie. Po zjedzeniu muchomora sromotnikowego następuje okres utajenia, który może trwać od 6 do 24 godzin. Czujemy wtedy osłabienie, dopadają nas nudności, wymioty, wzrasta temperatura ciała. Wszystko przypomina zwykłe zatrucie, a w przypadku zatrucia groźnymi grzybami, liczy się każda monuta. Kiedy pojawi się zółtaczka, niewydolność wątroby lub nerek, a nawet utrata świadomości, może być już za późno na ratunek.